Saturday 4 August 2012

Nasi Ayam Madu

Dah nama pun puasa so wajib la citer pasal makanan. So sempena genab dua(2) minggu umat islam malaysia berpuasa i decide nak masak. Lagipun weekend takde planning nak ke mana2.

So masakan i harini adalah 'Nasi Ayam Madu'. Sebelum aper2 g basuh keter dulu, then baru g pasaraya beli barang. Berikut adalah recipe masakan nasi ayam madu.

1. Masak sup ayam- tumis bawang merah, bawang putih, halia. Biler dah tumis, masukan air n kentang serta ayam. Selepas 5 minit, masukan sup bunjut n kiub ayam. Sup bunjut n kiub ayam adalah bergantung kpda korang nak masukan ke tak.
2. Masak nasi- tumis halia, bawang putih dengan butter. Tumis tak perlu lama/garing. Just nak bagi naik bau sahaja.
3. Selepas tumis masukan tumisan n sedikit butter dah panas/cairkan ke dalam nasi dgn daun padan. Masukan stok ataupn sup ayam time masak nasi. Air sukat mcm biasa n masak nasi mcm biasa.
4. Goreng ayam- gaulkan kicap, sos tiram, sikit madu n halia. Peram sebelum goreng.

Itu jer cara2 nak masak. Sbnrnya aku reti masak nasi ayam jer. Goreng Ayam tu aku main bedal jer. Nasib baik jadi. Hahahaha "Selamat Mencuba".

No comments:

Post a Comment